Bodhidharma (470-532)

Bodhidharma (Daruma) a fost primul Patriarh al Zenului chinezesc (Ch’an). S-a născut în Ceylon în 470. Numele Bodhidharma se compune din bodhi – satori şi dharma – ordinea cosmică, legea, adevărul cel mai înalt al acestei lumi. Bodhidharma înseamnă deci satoriul adevărului cosmic. Bodhidharma este cel care a adus Zenul din India în China, însă, dezamăgit de faptul că nimeni nu-l întelegea, s-a retras în munţii din Nord, la templul Shaolin. Se spune că acolo a practicat cu fata la perete, în imobilitate, pentru noua ani. În japoneza, Bodhidharma se pronunţă Bodai Daruma, iar înţelesul este Bodai - a se trezi, Daruma - legea, dharma, învăţătura, realitatea ultimă. Zazenul lui Bodhidharma este intimitatea cu realitatea ultimă, cu veritabilul satori. O fraza din Zen spune: "Zazen înseamnă a te amesteca cu Bodhidharma". Zazenul este practica unităţii. Cu corpul nostru, cu celulele noastre, în unitate cu pielea, carnea, oasele, măduva lui Bodhidharma.

Predica lui Bodhidharma
 
Buddha este termenul sanscrit pentru ceea ce voi numiţi trezit, trezit într-un mod miraculos. Faptul de a simţi, de a raspunde, de a vă arcui sprâncenele, de a clipi, de a va mişca mâinile, picioarele, toate acestea reprezinta natura voastră miraculos trezită. Şi această natură este mintea. Iar mintea este Buddha. Şi Buddha este Calea. Iar Calea este Zenul. Însă cuvântul Zen rămâne o taină atât pentru muritorii de rând, cât şi pentru înţelepţi. A va vedea propria natură înseamnă Zen. Dacă nu vă vedeţi propria natură, atunci nu există Zen...
 
Încercarea de a dobândi starea de Buddha sau iluminarea este ca încercarea de a apuca spaţiul. Spaţiul are un nume dar nu are o formă. Nu este un lucru pe care să-l poţi apuca, să-l ridici, să-l pui jos. Dincolo de această minte nu există Buddha. Buddha este produsul minţii tale. De ce să cauţi un Buddha dincolo de această minte? Toţi Buddha din trecut şi viitor vorbesc doar de această minte. Mintea este Buddha, iar Buddha este mintea. Dincolo de minte nu este Buddha, iar dincolo de Buddha nu este minte. Dacă credeţi că dincolo de Buddha este minte, atunci în ce loc se află el? Nu există nici un Buddha dincolo de minte, aşa că de ce să imaginezi unul? Nu poţi cunoaşte mintea ta adevărată câta vreme te înşeli pe tine însuţi. Atâta timp cât eşti amăgit de o formă fără viaţă, nu eşti liber. Dacă nu mă credeţi, auto-amăgirea nu vă va fi de nici un folos. Aceasta nu este greşeala lui Buddha. Totuşi oamenii sunt supuşi iluziei. Ei ignoră faptul că propria lor minte este Buddha, pentru că altfel nu ar căuta un Buddha în afara minţii lor.
 
Un Buddha nu-l salvează pe un Buddha. Daca vă veţi folosi mintea pentru a căuta pe Buddha atunci nu-l veţi vedea pe Buddha. Câtă vreme îl veţi căuta pe Buddha altundeva, nu veţi vedea niciodată că propria voastră minte este Buddha. Nu folosiţi un Buddha pentru a venera un Buddha. Nu folosiţi mintea pentru a invoca un Buddha. Un Buddha nu recită sutre, un Buddha nu respectă precepte, un Buddha nu încalcă precepte. Buddha nu respectă şi nu încalcă nimic. Un Buddha nu face bine şi nu face rău.

Sursă: Mokushozen.ro