Dharma Mountain Zen Kolozsvár


Blessings. You’re on your own. Together with everything.
Ed Espe

"Tekintet nélkül arra, hogy Perzsiában van, és szúfinak hívják, Júdeában, a Holttenger mellett, és nevük esszénus, vagy rongyos lengyel falvakban, és khasszidoknak nevezik őket – az ember úgy érzi, hogy végre hazaérkezett. Ez az otthonosság. Ez a meghittség, és bizalmas jóhiszeműség. Ez az egyszerűség, jel és tiltakozás az ellen, ami ezer évek óta a történetben folyik. A romkultúrák közepette valami, ami nem pusztul el. A szertefoszló népekkel szemben valami, ami abszolút pozitívum. Minden propaganda és minden hittérítő háború és minden hivatásszerű klérus nélkül. Az ember tudja: ez az. Ez az." (Hamvas Béla: Zen)

A zen a buddhizmus egyik misztikus irányzata. Fő gyakorlata a zazen, a csendben elmélyült ülőmeditáció, mely idő alatt a jelen pillanatban való tartózkódást gyakoroljuk úgy, hogy a lélekzet, a testtartás és a tudatban megjelenő mozgások elengedése kerül figyelmünk, figyelmességünk fókuszpontjába. A zen út teljes egészében a megtapasztalás útja. 

Minden hagyomány, így a kereszténység is ismeri és alkalmazza a csendben ülés, a mozdulatlanság technikáját, mint spirituális gyakorlatot. A csendben és a jelenben való békés időzés során önmagunkkal szembesülünk, olyan mélységben, amely a hétköznapi életben legtöbbünknek szinte elképzelhetetlen. A zen út végső célja az, hogy a spirituális tapasztalatot a formális gyakorlás (pl. ülőmeditáció) síkjáról átemelje az életünk során adódó leghétköznapibb helyzetekbe is.

A zen meditáció csoportos vagy magányos gyakorlása mindenkit gazdagíthat, vallási hovatartozástól függetlenül, de nem feltétlenül való mindenkinek és komoly károkat okozhat az egóban, elképzeléseink, véleményeink és gondjaink hálójában pedig tágas, szellős hézagokat hozhat létre (kék ég a felhők között).

További infó, bejelentkezés Zsoltnál: 0751455145