Cuvinte după o retragere zen

Zazenul este rugăciunea liniștii neclintite. Umplem picătură cu picătură un pahar cu apă - la un anumit punct apa se revarsă.


zen, zazen, meditatie zen, budism, Cluj-Napoca

Silentium. O săptămână în liniște, (aproape) fără vorbă. Așadar marea parte a peisajului sonor al retragerii o constituie liniștea colectivă. Pentru mine, dat fiind faptul că de mulți ani percep și interpretez lumea prin sunetele lui (cu mari oscilații interne între extremele zgomotului și a liniștii), practicarea intensă a liniștii interioare și exterioare în acest fel într-o comunitate înseamnă și reprezintă manifestarea personalizată a milei divine. Poate din cauza asta mi se întâmplă că la fiecare sesshin am același sentiment intim ce mă mișcă profund: am ajuns acasă. Asta-mi e adevărata mea casă. Acel tărâm al nimănui de unde de fapt pornesc la drum în lume ("drumul" fiind acum viața mea în Cluj, familia, și tot cu ce mă ocup, tot ce mă preocupă, etc.) și unde mâ întorc acasă de fiecare dată. Pe majoritatea celorlalți practicanți nu le știu, dar e cert că nu e prima dată când suntem împreună. Maestrul este punctul zero la care toți ne întoarcem de fiecare dată. 

Harada Roshi este un maestru zen japonez în sensul cel mai bun al cuvântului. El manifestă tot ce există în budismul zen (japonez). Fără îndoială, acum și în mine pulsează ceva din energia inimii lui.

Analiza lucrurilor nu este egal cu experiența, trăirea directă a lor, ci dimpotrivă: analiza e funcția minții dualistice, dar în experiența directă tot ce e extern și intern, obiectiv și subiectiv, se contopește. Dacă trăiești această unitate, chiar și dacă numai pentru o secundă, va lăsa o urmă în tine pentru întotdeauna - ca o ștampilă. Amintirile experienței legate de puritatea originară a conștienței ulterior pot deveni surse serioase de motivație pe drumul nostru interior și în practică - de ex. după ce ne întoarcem în viața de zi de zi.

Din aceste experiențe de unitate izvorăsc seninătate și uimire. Acestea fac parte din puritatea originară a conștienței, unde trebuie să ajungem, dincolo de conceptualizare. Peste orice conceptualizare, înainte ca aceasta să se producă, astfel energia noastră vitală poate să se manifeste într-un mod direct. Ceea ce la rândul ei este manifestarea Dumnezeului. Corpul nostru, simțurile noastre, gândirea - toate sunt unelte în realizarea conștientizării. Dar "cine" e cel care le utilizează?


Notițe de Zsolt


Dacă vrei poți să-mi corectezi greșelile de gramatică, chiar te rog să mă ajuți în acest fel să re-învăț limba română.  


Găsești mai multe imagini și înregistrări audio de la sesshin aici

Meditație zen la Cluj-Napoca