Zambete Zen de Henri Brunel


" - Ce este Buddha? 
- Asteapta sa fie unul si o sa-ti spun!"

Zambete Zen, Henri Brunel, zen, zazen, meditatie, Cluj-Napoca


O donație din parte lui Adela de la 

Casa de Cultura Permanenta din Cluj

Mulțumim!


În Prolog-ul cărţii sale, „Glume Zen“, Henri Brunel afirmă răspicat: 
„Nu există zen fără glumă. Căci zenul se fereşte de intelectualisme, de verbalism şi favorizează experienţa directă“.

Într-adevăr, gluma zen este, alături de koan, o altă modalitate de a deveni conştient de propriile ataşamente şi tipare de gândire.

Iar printre eroii glumelor şi întâmplărilor hazlii publicate aici se află unii dintre cei mai importanţi maeştri zen ai tuturor timpurilor:

- Eihei Dogen, călugăr din secolul al XII-lea, întemeietorul şcolii zen Soto din Japonia, autor, printre altele, al unei celebrecolecţii de koanuri
- Bassui Tokusho, călugăr din secolul al XIV-lea, care a încercat să găsească o cale de mijloc între ataşamentul unora dintre buddhişti faţă de dogme şi ritualuri şi ataşamentul altora faţă de ideea de libertate şi de nerespectare a vreunei reguli;
- Kitan Gempo, fondator al templului Eihei,.practicant al non-ataşamentului;
- Ryokan, poet, caligraf, dar şi călugăr japonez din secolele XVII-XVIII, care şi-a trăit cea mai mare parte a vieţii ca un hermit şi care este subiectul a numeroase povestioare.

De asemenea, printre glume sunt strecurate şi haiku-uri avându-i printre autori şi pe mari maeştri ai genului, printre care Issa Kobayashi şi Matsuo Basho.

Spre exemplificare, cităm un haiku al lui Issa:
 „Plec la plimbare. Faceţi amor liniştite,Muşte din casa mea“.

Henri Brunel, autorul acestei culegeri de zâmbete Zen, este un mare admirator al spiritului japonez, fapt care reiese din enumerarea titlurilor altor lucrări ale sale: „Haiku – înţelepciune sau nebunie“, „Cele mai frumoase povestiri Zen“, „Anul Zen“, „Cum să te relaxezi repede şi plăcut. Douăzeci şi două de reţete eficiente şi delicioase“.

Gluma Zen este unul dintre mijloacele preferate ale maestrilor zen ca sa zdruncine ideile preconcepute.

Aceasta culegere, prima de acest gen aparuta la noi, ne propune, pentru marea noastra placere, un manunchi generos de anecdote, de povestioare, de haiku, de koan si de cugetari ale calugarilor, preluat din vastul repertoriu al ntelepciunii zen, de la origini si pna n zilele noastre.

O adevarata terapie mpotriva imbufnarii!

   Gluma este libertatea zenului. Ea scutură cu insolenţă copacul doctrinelor.

   Gluma este un alt mod de a privi existenţa, de a interpreta lumea. Ea relativizează, calmează, stimulează. Nu există zen fără glumă. Căci zenul se fereşte de intelectualisme, de verbalism şi favorizează experienţa directă. Datorită glumei, el stabileşte această distanţă "fericită", care ne dezintoxică de teorii, ne fereşte de veneraţii intempestive şi ne salvează de integrisme.

   Gluma zen, în toate epocile, în faţa religiilor, a celor mai diverse culturi, este ca o lovitură sănătoasă de picior dată furnicarului. Ea invită, dincolo de dogmatism, la simplitatea iubirii fără limite, la răbdarea infinită, la a-i întâmpina cu braţele deschise pe toţi şi pe toate. Ea întredeschide "poarta farâ poartă" a Trezirii.

Fost director de liceu, Henri Brunel a fost timp de peste treizeci de ani profesor de yoga. El este autorul lucrarilor Ramaneti zen: metoda pisicii si Ghid de relaxare pentru cei ce nu au timp (Ed. Seuil), Cele mai frumoase povesti zen (trei tomuri si o versiune ilustrata publicata de Ed. Calmann-Levy in 2002) si Incredintez urmele mele norilor (Ed. Calmann-Levy, 2002).

Gluma zen ne trezeşte,
       ne face să vedem
          o realitate
       atât de evidentă,
       încât nu o vedem.

Orbul şi felinarul

   A fost odată un călugăr zen orb, care îşi sfârşea zilele într-o cocioabă amărâtă de la periferia oraşului Edo. În seara de Anul Nou, s-a dus în vizită la un prieten din tinereţe. După o masă acceptabilă, udată cu sake, şi o seară plăcută, orbul se pregătea să se întoarcă acasă.
Prietenul l-a oprit în uşă.
   - Ia acest felinar de bambus, în care arde o lumânare, i-a spus el. Noaptea este foarte întunecoasă.
   Orbul a dat din umeri puţin agasat.
   - N-am nici o nevoie de felinar, a răspuns el.
   - Tu, nu. Dar trecătorii ar putea să dea peste tine pe drum, dacă nu te văd.
   Orbul a luat felinarul şi a plecat. Cum a dat colţul străzii, un trecător s-a ciocnit urât de el. Orbul s-a mâniat.
   - Bădăranule, neîndemânaticule, uită-te pe unde mergi! Nu vezi felinarul meu?
   - Felinarul tău s-a stins, frate, a răspuns trecătorul.

   Această povestioară maliţioasă ne învaţă că un călugăr zen care predică înţelegerea şi virtutea, dar nu le pune în practică, este util pe Cale asemenea unei lumânări stinse.

Gluma subtilă

   "Gluma subtilă", "ironia fină" se transformă uneori în glosă, în mister şi, alteori, în farsă, în parodie. Dar ştim că este totdeauna aceeaşi: desacralizare, distanţare, permiţând astfel libertatea, experienţa personală. Trezirea, de fiecare dată, este o poveste nouă.

   - Doar un singur lucru contează! a repetat toată viaţa marele maestru zen Ryoji.
   Dar nu a spus niciodată care!